Een schatkist aan tools

18 nov 2022
Het toolaanbod: een schatkist aan tools

Loop jij soms ook verloren in het bos van het eindeloze EdTech-aanbod? i-Learn wijst je de weg naar een heuse schatkist aan tools die op je wacht!

Bomen, bos en een schatkist 

Stel je eens voor dat je je lessen aan het voorbereiden bent. Het is misschien al laat in de avond en je hebt het gezellig gemaakt: kaarsje aan, dekentje over je benen, theetje erbij.  

En plots valt de elektriciteit weg. Floep, scherm uit en internet down.  

Wat nu? Kan je verder, of ben je het zodanig gewoon om je lessen te ontwerpen met het wereldwijde web en je favoriete software binnen handbereik? Wij gokken op het tweede.  

Tegenwoordig kunnen we het ons niet meer inbeelden, zo’n wereld zonder technologie. Ook leerlingen zouden heel verbaasd zijn als je ze morgen zou vertellen dat jullie een heel schooljaar offline zouden spenderen.  

De mogelijkheden van educatieve technologie lijken eindeloos. Soms zijn ze zelfs een tikje te overweldigend, vind je ook niet? Een digitaal avontuurlijke collega waagt zich misschien regelmatig aan het opnemen van een kennisclip, bouwt continu met behulp van online tools interactieve elementen in zijn lessen in (een poll, een brainstorm, een mindmap… alles dat Engels en hip klinkt eigenlijk ?), gebruikt zelden papieren werkblaadjes maar wel gedigitaliseerde oefeningen, laat leerlingen reflecties indienen via audioberichten die ze achteraf van elkaar nog kunnen beoordelen, ‘flipt’ zijn lessen en doet FAQ-sessies via livestream, spreekt vol vuur over blended leren & gamification en deinst er zelfs niet voor terug om met VR-brillen te werken in de les. Het lijkt zo geavanceerd allemaal, terwijl jij al gewoon blij bent dat je je leerlingen aanraadt om een Powerpoint-presentatie te maken. Je hoort het als digitale leek waarschijnlijk ook wel eens in Keulen donderen wanneer jouw innovatieve collega namen dropt van applicaties die hij gebruikt.  

Heb je in een moedige bui al een keertje één van die toepassingen bekeken… en vastgesteld dat er behoorlijk veel drempels zijn waar je bij die nieuwe tools over kan struikelen? Je moet een login aanmaken, plots blijkt er een licentiekost te zijn die niet vanaf het begin duidelijk was, de functionaliteiten zijn uiteindelijk toch niet wat je ervan verwacht had of de meerwaarde in je lespraktijk is minimaal. Soms neem je dan na veel onnodig uitpluiswerk gefrustreerd terug je toevlucht tot wat oud en bekend is en na afloop voel je je een technologische kluns.

Schatkaart

Een bos met veel bomen 

Je bent niet alleen! En nee hoor, je bent geen kluns. We hebben namelijk van veel leerkrachten vernomen dat het moeilijk is om door de bomen van het EdTech-aanbod het bos nog te zien. Met i-Learn MyWay willen wij jou (en hen) daarmee helpen, door een selectie te maken van tools waarvan we weten dat ze waardevol zijn. Er zijn geen verborgen kosten, ze zijn allemaal degelijk en veilig en je hoeft er zelfs niet eens in aan te melden. Dat gebeurt (indien nodig) namelijk volledig automatisch, via de single sign-on methode die we hebben voorzien!  

Er zitten intussen meer dan 50 kwalitatieve tools in MyWay die je dus allemaal gratis kan verkennen. Een heuse schatkist aan tools die op je wacht!  

Ligt met het openen van deze schatkist dan àlles wat belangrijk is in de Ed Tech-wereld voor het rapen? Nee, dat nu ook weer niet. MyWay centraliseert tools die geselecteerd zijn op basis van kwaliteit en legt daarbij voornamelijk de focus op een brede inzetbaarheid. i-Learn doet z’n uiterste best om zo sterk mogelijk op de noden van alle leerkrachten en hun leerlingen af te stemmen, maar compleet is het toolaanbod zeker niet. Het leersporenconcept binnen MyWay is zo opgezet dat je het kant-en-klare leermateriaal flexibel kan aanvullen met (online of offline) leeractiviteiten die bij jouw leerlingen passen.  

E-learning tools

50+ tools: een nieuw bos?  

"Meer dan 50 tools, dat is eigenlijk toch ook alweer een stevig bos", denk je nu waarschijnlijk. Dat is ook zo, maar minder zou niet voldoende zijn om te kunnen bereiken dat iedereen kwalitatieve leersporen kan bouwen voor zeer uiteenlopende doelgroepen. Maar we laten jullie natuurlijk niet verdwalen in ons jonge bos... 

Om de toolverkenning voor jou te vergemakkelijken, hebben we in ons ondersteuningsaanbod namelijk een e-module voorzien (‘Toolwijzer’) en een interactief tooloverzicht om de juiste tool te kiezen voor de juiste doelgroep en leerinhoud. Er bestaat per tool een informatiefiche (‘Toolfiche’) met de belangrijkste info die je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan in MyWay.  

Je kan bijkomend steeds rekenen op de professionele hulp van één van onze coaches, die weten wat de 'best practices' zijn van alle beschikbare tools en welke tool je voor welke context kan inzetten. Wil je een kijkje nemen in de brede waaier van ons professionaliseringsaanbod? Breng dan een bezoekje aan de i-Learn Academy!

Gamifi-wat? Single sign-on, wat betekent dat? Voor meer uitleg over deze en andere termen kan je een kijkje nemen in de woordenlijst. 

18 nov 2022